Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.authorКифяк, Олександр
dc.contributor.authorKyfiak, Vasyl
dc.date.accessioned2024-06-19T09:41:08Z
dc.date.available2024-06-19T09:41:08Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.citationКифяк, О., & Кифяк, В. (2024). Формування регіональної системи управління підприємствами сфери гостинності. Development Service Industry Management, (1), 140–147. DOI: https://doi.org/10.31891/dsim-2024-5(20)uk_UA
dc.identifier.issn2786-7870
dc.identifier.urihttps://archer.chnu.edu.ua/xmlui/handle/123456789/10206
dc.description.abstractФормування регіональної системи управління підприємствами сфери гостинності обґрунтовано наявністю низки факторів, зокрема, таких як воєнні дії, а звідси і високий ступінь невизначеності ринкової ситуації, сезонна нестабільність попиту на готельні послуги, посилення конкуренції в туристичному бізнесі, нестача фінансових ресурсів, неможливість вирішення проблем за межами підприємства тощо. Для будь-якого регіону, формування ефективної системи управління підприємствами сфери гостинності має базуватися на регіональній стратегії соціально-економічного розвитку, аналізі зовнішнього та внутрішнього середовища, територіальних особливостях, регіональному маркетингу та закономірностях функціонування готелів, закладів харчування, туристичних та анімаційних підприємств і інших підприємств сфери гостинності. Формування регіональної системи управління підприємствами сфери гостинності сприятиме підвищенню ефективності функціонування підприємств сфери гостинності, покращенню якості надання послуг та усуненню некерованих елементів на які немає впливу внутрішня система управління підприємством. Мета дослідження полягає у теоретичному та методологічному обґрунтуванні процесів формування регіональної системи управління підприємствами сфери гостинності, зокрема, встановленні підходів та принципів, а також визначенні завдань, вирішення яких має передувати формуванню регіональної системи управління підприємствами сфери гостинності. На основі аналізу інформаційних джерел визначено окремі теоретичні підходи до формування регіональної системи управління підприємствами сфери гостинності та акцентовано увагу на теорії інкременталізму, яка може стати оптимальним методологічним підходом до прийняття рішень в сучасних нестабільних умовах та передбачає помірний, поступовий рух, розбиваючи великі проблеми на дрібніші, використовуючи при цьому метод «проб і помилок». Встановлено проблеми, які потребують вирішення при формуванні регіональної системи управління підприємствами гостинності, до яких відносяться екологічні, соціальні, проблеми нормативно-правового регулювання, ефективного управління людськими ресурсами, мінливості ринкового середовища, інформаційної захищеності та ін., на засадах яких виокремлено базові підходи до формуванні регіональної системи управління підприємствами гостинності - екологічний, соціальний і економічний. На прикладі Чернівецької області проведено опитування менеджерів готельного та ресторанного бізнесу, туристичних підприємств та закладів анімації, що сприяло визначенню завдань, вирішення яких має передувати формуванню регіональної системи управління підприємствами сфери гостинності та виокремленню особливостей прикордонного регіону. Аналіз діяльності підприємств гостинності Чернівецької області та зазначені вище підходи, дозволили визначити основні принципи формування регіональної системи управління, що в сукупності сприяло розробці регіональної моделі управління підприємствами сфери гостинності регіону.uk_UA
dc.description.sponsorshipКафедра маркетингу, інновацій та регіонального розвиткуuk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherХмельницький національний університетuk_UA
dc.subjectформування, регіональна система управління, сфера гостинності, підприємства, завдання, напрями діяльності, підходи, принципиuk_UA
dc.titleФормування регіональної системи управління підприємствами сфери гостинностіuk_UA
dc.typeArticleuk_UA


Долучені файли

Thumbnail

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу