Show simple item record

dc.contributor.authorVoloshchuk, Oksana
dc.contributor.authorGalina, Kopylchuk
dc.contributor.authorГриненьків, Зоряна
dc.date.accessioned2021-11-30T20:20:03Z
dc.date.available2021-11-30T20:20:03Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.citationКопильчук Г.П., Гриненьків З.-М.І., Волощук О.М. Мітохондріальні цитохроми й ензими метаболізму гему в печінці щурів за умов різної забезпеченості раціону сахарозою та протеїном. Фізіол. журн. 2021. Т. 67, № 2. С. 37-43.uk_UA
dc.identifier.urihttps://archer.chnu.edu.ua/xmlui/handle/123456789/2896
dc.description.abstractДосліджували вміст мітохондріальних цитохромів та активність ключових ензимів метаболізму гему в печінці щурів за умов різної забезпеченості раціону протеїном та сахарозою. Вміст мітохондріальних цитохромів визначали методом диференційної спектрофотометрії, δ-амінолевулінатсинтазну активність – спектрофотометрично з урахуванням коефіцієнта молярної екстинкції 0,023·103 моль-1·см-1. Гемоксигеназну активність визначали за кількістю утвореного білірубіну. Встановлено, що за умов споживання високосахарозного раціону відмічається достовірне зниження вмісту всіх мітохондріальних цитохромів: вміст цитохромів аа3, b та c1 зменшується в межах 1,2–1,7 раза, а цитохрому с – вдвічі. За умов надлишкового споживання сахарози на тлі нестачі протеїну вміст цитохромів b і c1 в печінці щурів статистично не відрізнявся від аналогічних показників групи тварин, яких утримували на високосахарозній дієті. Водночас вміст цитохромів аа3 та с достовірно знижувався. Активність δ-амінолевулінатсинтази за умов споживання високосахарозного раціону знижувалася приблизно у 1,5 раза з одночасним зростанням активності гемоксигенази. Таким чином, спостерігалося виражене зниження синтезу гему на тлі посилення його катаболізму, що пояснює зменшення вмісту цитохромів у мітохондріях печінки щурів за умов надлишку сахарози в харчовому раціоні. Максимальне підвищення активності гемоксигенази (практично втричі) спостерігалося у тварин, яких утримували на високосахарозній дієті, дефіцитній за вмістом протеїну. Отже, аліментарна нестача протеїну виступає критичним фактором впливу на метаболізм гему в мітохондріях клітин печінки. Встановлені зміни вмісту мітохондріальних цитохромів та активностей ключових ензимів метаболізму гему в печінці можуть розглядатися як передумови для поглиблення її енергетичного дисбалансу за умов різної забезпеченості раціону сахарозою та протеїномuk_UA
dc.description.sponsorshipбіохімії та біотехнологіїuk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectнутрієнтиuk_UA
dc.subjectмітохондріїuk_UA
dc.subjectцитохромиuk_UA
dc.subjectδ-амінолевулінатсинтазаuk_UA
dc.subjectгемоксигеназаuk_UA
dc.titleМітохондріальні цитохроми й ензими метаболізму гему в печінці щурів за умов різної забезпеченості раціону сахарозою та протеїномuk_UA
dc.typeArticleuk_UA


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record