dc.description.abstract | Досліджували вміст мітохондріальних цитохромів та активність ключових ензимів метаболізму гему в печінці щурів за умов різної забезпеченості раціону протеїном та сахарозою.
Вміст мітохондріальних цитохромів визначали методом диференційної спектрофотометрії,
δ-амінолевулінатсинтазну активність – спектрофотометрично з урахуванням коефіцієнта молярної екстинкції 0,023·103 моль-1·см-1. Гемоксигеназну активність визначали за кількістю утвореного
білірубіну. Встановлено, що за умов споживання високосахарозного раціону відмічається достовірне
зниження вмісту всіх мітохондріальних цитохромів: вміст цитохромів аа3, b та c1 зменшується
в межах 1,2–1,7 раза, а цитохрому с – вдвічі. За умов надлишкового споживання сахарози на тлі
нестачі протеїну вміст цитохромів b і c1 в печінці щурів статистично не відрізнявся від аналогічних
показників групи тварин, яких утримували на високосахарозній дієті. Водночас вміст цитохромів
аа3 та с достовірно знижувався. Активність δ-амінолевулінатсинтази за умов споживання високосахарозного раціону знижувалася приблизно у 1,5 раза з одночасним зростанням активності
гемоксигенази. Таким чином, спостерігалося виражене зниження синтезу гему на тлі посилення
його катаболізму, що пояснює зменшення вмісту цитохромів у мітохондріях печінки щурів за умов
надлишку сахарози в харчовому раціоні. Максимальне підвищення активності гемоксигенази (практично втричі) спостерігалося у тварин, яких утримували на високосахарозній дієті, дефіцитній
за вмістом протеїну. Отже, аліментарна нестача протеїну виступає критичним фактором впливу
на метаболізм гему в мітохондріях клітин печінки. Встановлені зміни вмісту мітохондріальних
цитохромів та активностей ключових ензимів метаболізму гему в печінці можуть розглядатися
як передумови для поглиблення її енергетичного дисбалансу за умов різної забезпеченості раціону
сахарозою та протеїном | uk_UA |