dc.contributor.author | Лопатинський, Юрій | |
dc.contributor.author | Шпикуляк, Олександр | |
dc.contributor.author | SHELENKO, Diana | |
dc.contributor.author | Kyfyak, Viktoria | |
dc.contributor.author | Diuk, Anna | |
dc.date.accessioned | 2023-02-21T11:52:30Z | |
dc.date.available | 2023-02-21T11:52:30Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.citation | Лопатинський Ю., Шпикуляк О., Шеленко Д., Кифяк В., Дюк А. Організаційно-інституційні практики посилення ролі селянських господарств у продовольчому забезпеченні населення в сучасних умовах. Аграрна економіка. 2022, Т.15, №3-4. С. 3-13. | uk_UA |
dc.identifier.issn | 2313-3627 | |
dc.identifier.issn | 2523-4978 | |
dc.identifier.uri | https://archer.chnu.edu.ua/xmlui/handle/123456789/6649 | |
dc.description.abstract | Визначено актуальність та інституційне значення селянських господарств у продовольчому забезпе-
ченні населення у складних сучасних умовах на основі наукових позицій, організаційних засад та оцінки
внеску цієї форми господарювання у розвиток агроекономічної діяльності загалом.
Із позицій системного підходу визначено роль селянських господарств в інституційній системі країни
та їх характеристики за ознаками статусу підприємницької та непідприємницької діяльності. Обґру-
нтовано необхідність підтримки селянських господарств як гарантій продовольчої безпеки, розвитку
села та досягнення цілей сталого розвитку на період до 2030 року. Виявлено їх зростаюче інституцій-
не значення в умовах воєнного часу.
Охарактеризовано інституційні та організаційні чинники розвитку фермерських господарств в Украї-
ні та їх значення в імплементації засад сталого розвитку сільських територій та гарантії продоволь-
чої безпеки країни в умовах таких флуктуацій, як знищення частини логістичних ланцюгів і неперебор-
на дія зупинення розвитку виробництва внаслідок війни.
З огляду на зростання навантаження на сектор селянських господарств сімейного типу через перемі-
щення у села значної групи переселенців активізувався інститут самозабезпечення населення продово-
льством і процеси із пошуку бізнес-ідей селянами.
На основі аналізу динаміки виробництва основних видів сільськогосподарської продукції та продоволь-
ства за категоріями господарств визначено, що зміни індексів продукції, виробленої господарствами
населення, менш мінливі порівняно з підприємствами, що відображає важливе інституційне значення
господарств населення у формуванні гарантій продовольчої безпеки в умовах, характерних постійними
флуктуаціями.
Окреслено основні інструменти розвитку селянських господарств та особливості їх реалізації у час
загрози продовольчій безпеці України внаслідок воєнного стану. А також доведено необхідність пода-
льшої активізації розвитку селянських господарств фермерського типу як запоруки розвитку інсти-
туту самозабезпечення населення продовольством на місцевому рівні та розвитку села на засадах
сталого розвитку. | uk_UA |
dc.description.sponsorship | Кафедра бізнесу та управління персоналом | uk_UA |
dc.subject | селянські господарства, продовольче забезпечення, фермерські господарства, інсти- тут самозабезпечення продовольством, сільський розвиток | uk_UA |
dc.title | ОРГАНІЗАЦІЙНО-ІНСТИТУЦІЙНІ ПРАКТИКИ ПОСИЛЕННЯ РОЛІ СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ У ПРОДОВОЛЬЧОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ НАСЕЛЕННЯ В СУЧАСНИХ УМОВАХ | uk_UA |
dc.title.alternative | Organizational and institutional practices of strengthening the role of peasant farms in the food supply for population in the current conditions | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |