Технологічні аспекти процедури інкапсуляції пробіотичних мікроорганізмів у живі корми
Переглянути
Дата
2021-10-21Автор
Karucheru, Oksana
Голіней, Наталія
Khudyi, Oleksii
Lazarenko, Liudmyla
Metadata
Показати повний опис матеріалуКороткий опис(реферат)
Протягом останніх років застосування пробіотичних препаратів набуває все більшого поширення в аквакультурі. Є декілька основних переваг використання пробіотиків: виступають ефективною альтернативою антибіотикам; володіють антагоністичною активністю проти патогенних бактерій; покращують морфологічну структуру слизової кишечника риб; позитивно впливають на фізіологічний стан та підвищують темпи росту риб. Наразі гостро стоїть проблема доставки мікроорганізмів в організм риб, особливо молоді. Адже безпосереднє внесення пробіотику в воду призводить до його розсіювання та зменшення ймовірности потрапляння в організм риб. Тому при переведенні личинок на екзогенне живлення важливо забезпечити наявність кормового субстрату, який буде легко засвоюватись, володіти високою поживною цінністю та стане своєрідним вектором для доставки пробіотичних мікроорганізмів. Живі корми ефективно виконують цю задачу. Застосування технологій біоінкапсуляції вимагає підбору оптимальних умов, які б забезпечили з одного боку високу виживаність як векторів, так і цільових пробіотичних мікроорганізмів, з іншого – високий рівень акумуляції останніх у травному тракті Daphnia magna. Відповідно було проведено визначення оптимальної тривалости насичення дафній пробіотичним препаратом на основі Lactobacillus сasei UCM 7280.