Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспект
Abstract
У статті акцентовано на історіографії питання української народної традиційної кухні, зокрема подано огляд наукової літератури та художньо-кулінарних видань, в яких актуалізується гастрономічна проблематика. У цьому контексті головно увагу зосереджено на аналізі етнологічно-кулінарних матеріалів, уміщених у гастрономічному путівнику «Смаки Буковини», де розповідається про традиційні українські, молдовські, румунські, єврейські, польські страви та їжу липован-старообрядців. З огляду на це, виокремлено проблему популяризації української народної традиційної гастрономічної спадщини як на Буковині, так і в Україні в цілому.
Стаття висвітлює питання композиційних особливостей книги з детальною характеристикою кожного розділу, записів кулінарних рецептів та особливостей приготування страв, пов’язаних з родинно-побутовою та календарною обрядовістю. Проаналізувавши художньо-етнографічні нариси, з’ясовано специфіку природних умов, зокрема буковинського Підгір’я та Подністров’я, одягової культури буковинців, виявлено цікаві деталі з опису декоративно-художнього оформлення житлових та господарських споруд, простежено фольклорні мотиви книги.