Глутатіон-S-Трансферазна активність бджіл-фуражирів Аpis mellifera L. при літній підгодівлі певними вуглеводними дієтами
View/ Open
Date
2018Author
Karavan, Volodymyr
Tsaruk, Viktoriia
Cherevatov, Volodimir
Yazlovytska; Yazlovytskaya; Iazlovytska; Yazlovitska, Liudmyla
Metadata
Show full item recordAbstract
Недостатність природних джерел їжі для медоносних бджіл, яка часом спостерігається влітку, спричиняє
необхідність їх додаткової підгодівлі на пасіках. Наслідки впливу такої підгодівлі на фізіологічні та біохімічні
процеси в організмі бджоли остаточно не з’ясовано. Зокрема, слабко вивчено можливі зміни системи
антиоксидантного захисту організму комах за даних умов, наприклад глутатіон-S-трансферази (GST) –
основного ферменту детоксикації ксенобіотиків, який бере участь у захисті клітин від різних видів стресу.
Робота присвячена дослідженню активності глутатіон-S-трансферази (GST) у фуражирів Apis mellifera за
умов підгодівлі різними вуглеводними дієтами в літній період зниженого медозбору. Експериментальні колонії
попередньо підгодовували влітку протягом двох місяців 30 %-ним розчином цукру. Надалі протягом чотирьох
днів бджолосім’ї були переведені на різні вуглеводні дієти: першу групу підгодовували 30 %-ним розчином
глюкози, другу – 30 %-ним розчином фруктози, третя не отримувала додаткової підгодівлі, четверта група
(контроль) – отримувала 30 %-ний розчин цукру. Після цього всі дослідні колонії перевели на додаткову
підгодівлю 30 %-ним розчином цукру. Активність GST визначали (і) перед початком підгодівлі різними
вуглеводними дієтами, (іі) після закінчення утримання на різних вуглеводних дієтах, та (ііі) на 8-й день після
повернення колоній до підгодівлі 30 %-ним розчином цукру. Встановлено органоспецифічність активності GST
у бджіл-фуражирів: найвища – в тканинах черевця, найнижча – в тканинах грудей. Виявлено, що припинення
підгодівлі цукром супроводжувалося зниженням глутатіонтрансферазної активності в тканинах черевця у
всіх дослідних групах. При цьому вид вуглеводної дієти суттєво не вплинув на активність глутатіон-Sтрансферази у тканинах голови та грудей. Протягом тижня після повернення до підгодівлі 30 %-ним розчином
цукру, активність GST повернулася на попередній рівень. Отже, найвищі значення активності GST виявлено
при застосуванні для підгодівлі бджолосімей 30 %-ного розчину цукру, а найнижчі – без підгодівлі або при
додатковому отриманні бджолами 30 %-ного розчину глюкози чи фруктози. Наші дані свідчать про те, що
споживання різних вуглеводів і наступні зміни в обміні речовин можуть специфічно впливати на глутатіон-Sтрансферазну активність у різних частинах тіла медоносної бджоли.