Мітохондріальні цитохроми й ензими метаболізму гему в печінці щурів за умов різної забезпеченості раціону сахарозою та протеїном
Переглянути
Дата
2021Автор
Voloshchuk, Oksana
Galina, Kopylchuk
Гриненьків, Зоряна
Metadata
Показати повний опис матеріалуКороткий опис(реферат)
Досліджували вміст мітохондріальних цитохромів та активність ключових ензимів метаболізму гему в печінці щурів за умов різної забезпеченості раціону протеїном та сахарозою.
Вміст мітохондріальних цитохромів визначали методом диференційної спектрофотометрії,
δ-амінолевулінатсинтазну активність – спектрофотометрично з урахуванням коефіцієнта молярної екстинкції 0,023·103 моль-1·см-1. Гемоксигеназну активність визначали за кількістю утвореного
білірубіну. Встановлено, що за умов споживання високосахарозного раціону відмічається достовірне
зниження вмісту всіх мітохондріальних цитохромів: вміст цитохромів аа3, b та c1 зменшується
в межах 1,2–1,7 раза, а цитохрому с – вдвічі. За умов надлишкового споживання сахарози на тлі
нестачі протеїну вміст цитохромів b і c1 в печінці щурів статистично не відрізнявся від аналогічних
показників групи тварин, яких утримували на високосахарозній дієті. Водночас вміст цитохромів
аа3 та с достовірно знижувався. Активність δ-амінолевулінатсинтази за умов споживання високосахарозного раціону знижувалася приблизно у 1,5 раза з одночасним зростанням активності
гемоксигенази. Таким чином, спостерігалося виражене зниження синтезу гему на тлі посилення
його катаболізму, що пояснює зменшення вмісту цитохромів у мітохондріях печінки щурів за умов
надлишку сахарози в харчовому раціоні. Максимальне підвищення активності гемоксигенази (практично втричі) спостерігалося у тварин, яких утримували на високосахарозній дієті, дефіцитній
за вмістом протеїну. Отже, аліментарна нестача протеїну виступає критичним фактором впливу
на метаболізм гему в мітохондріях клітин печінки. Встановлені зміни вмісту мітохондріальних
цитохромів та активностей ключових ензимів метаболізму гему в печінці можуть розглядатися
як передумови для поглиблення її енергетичного дисбалансу за умов різної забезпеченості раціону
сахарозою та протеїном