dc.description.abstract | Робота присвячена вивченню впливу церію у вигляді солі та наночасток на культуру грамнегативних токсичних прісноводних ціанобактерій Microcystis aeruginosa (Kützing) Kützing. M. aeruginosa – типовий представник альгофлори помірних широт, здатний продукувати нейро- та гепатотоксини (мікроцистин та ціанопептолін). Слід зазначити, що вид є перспективним продуцентом органічної сировини для різних потреб: отримання енергоносіїв та біодобрив, а також є джерелом нутрієнтів та біологічно активних речовин. Оцінювали
вплив нанорозмірного діоксиду церію (НР СеО2) та солі СеCl3 на продукційні показники ціанобактерії.Виявлено
значний приріст біомаси у культурі M. aeruginosa як відповідь на додавання церію в обох досліджених формах
– НР СеО2 та СеСl3, хоча збільшення біомаси виражене по-різному в залежності від застосованих концентрацій (0,001-10 мМ). Високі концентрації солі церію (10 мМ) пригнічували ростову активність тест-об’єкта,
тоді як при внесенні аналогічної кількості НР СеО2 кількість біомаси M. aeruginosa була максимальною і на
момент завершення експерименту майже шестикратно перевищувала кількість біомаси контрольного зразка.
Виявлено, що застосування церію не впливає на вміст хлорофілу а у клітинах M. aeruginosa, тоді як вміст ліпідів у клітинах досліджуваної ціанобактерії значно збільшується: у 2-2,5 рази при концентраціях 0,01 – 1 мМ, а
при 0,001 мМ вміст ліпідів у 4 рази перевищував їх вміст у контрольних зразках. Концентрації 10 – 100 мМ
різко (у 8 разів порівняно з кількістю ліпідів контрольного зразка) знижували вміст ліпідів в клітинах
M. aeruginosa. Застосування НР СеО2 або СеСl3 супроводжується зменшенням загальної кількості протеїнів:
виявлено майже десятикратне зниження при концентраціях 10-100 мМ; максимальний вміст білку виявлено
при 0,0001 мМ НР СеО2, однак цей показник у 2,5 рази менший, ніж контрольного зразка. Визначено, що концентрація НР СеО2 10 мМ дозволяє суттєво збільшити вихід біомаси M. aeruginosa; а застосування концентрації 0,001 мМ супроводжується максимальним збільшенням вмісту ліпідів та збалансованими показниками за
вмістом протеїнів та хлорофілу а. | uk_UA |