Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.authorСтарікова, Валерія
dc.contributor.authorVasina, Liliia
dc.date.accessioned2021-11-25T13:13:36Z
dc.date.available2021-11-25T13:13:36Z
dc.date.issued2021-10
dc.identifier.citationСтарікова В., Васіна Л.М. (2021) Вплив пробіотиків, введених у складі харчового субстрату, на окремі гематологічні показники Carassius carassius. Тези. Навчально-науковий інститут біології, хімії та біоресурсів. Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковичаuk_UA
dc.identifier.isbn978-966-289-568-1
dc.identifier.isbn978-966-289-568-1
dc.identifier.urihttps://archer.chnu.edu.ua/xmlui/handle/123456789/2568
dc.description.abstractЧерез інтенсивне використання рибоводних господарств та забруднення водойм людиною все частіше виникають нові хвороби риб, які раніше, можливо, й не спостерігалися. З органів хворих риб дуже часто виділяються не тільки високовірулентні збудники, а й представники сапрофітної флори, що свідчить про значне зниження загальної резистентності. Антибіотики були популярними та простими засобами боротьби з бактеріями в аквакультурі протягом десятиліть, поки не були представлені докази їх ризиків для споживачів та навколишнього середовища.Тому для профілактики лікування вищевказаних захворювань великою перевагою буде використання екологічно чистих препаратів, що базується на зростанні специфічної та неспецифічної резистентності риб. Найбільш перспективними з них є пробіотики, які, окрім захисної функції (створення колонізаційної резистентності слизових оболонок), здійснюють ще ряд важливих функцій – регуляторну, літичну, синтетичну, антимутагенну. Одними з найважливіших функцій пробіотиків є вплив на функціонування неспецифічної та специфічної ланок імунного захисту – тобто імуномодулююча та імуностимулююча функції. Обидві вони тісно повязані з показниками гематологічного аналізу – зокрема кількістю формених елементів, ШОЕ тощо.uk_UA
dc.description.sponsorshipбіохімії та біотехнологіїuk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectпробіотики, аквакультура, показники кровіuk_UA
dc.titleВплив пробіотиків, введених у складі харчового субстрату, на окремі гематологічні показники Carassius carassius.uk_UA
dc.typeOtheruk_UA


Долучені файли

Thumbnail

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу