Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.authorМеленчук, Ольга Василівна
dc.date.accessioned2022-12-17T17:27:16Z
dc.date.available2022-12-17T17:27:16Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.citationМеленчук О. (2022) Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспектuk_UA
dc.identifier.issn2664-4282
dc.identifier.urihttps://archer.chnu.edu.ua/xmlui/handle/123456789/6248
dc.description.abstractУ статті акцентовано на історіографії питання української народної традиційної кухні, зокрема подано огляд наукової літератури та художньо-кулінарних видань, в яких актуалізується гастрономічна проблематика. У цьому контексті головно увагу зосереджено на аналізі етнологічно-кулінарних матеріалів, уміщених у гастрономічному путівнику «Смаки Буковини», де розповідається про традиційні українські, молдовські, румунські, єврейські, польські страви та їжу липован-старообрядців. З огляду на це, виокремлено проблему популяризації української народної традиційної гастрономічної спадщини як на Буковині, так і в Україні в цілому. Стаття висвітлює питання композиційних особливостей книги з детальною характеристикою кожного розділу, записів кулінарних рецептів та особливостей приготування страв, пов’язаних з родинно-побутовою та календарною обрядовістю. Проаналізувавши художньо-етнографічні нариси, з’ясовано специфіку природних умов, зокрема буковинського Підгір’я та Подністров’я, одягової культури буковинців, виявлено цікаві деталі з опису декоративно-художнього оформлення житлових та господарських споруд, простежено фольклорні мотиви книги.uk_UA
dc.description.sponsorshipукраїнської літературиuk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherІнститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім.М.Т.Рильського НАН Україниuk_UA
dc.subjectстраваuk_UA
dc.subjectтрадиційнийuk_UA
dc.subjectгастрономічнийuk_UA
dc.subjectхлібuk_UA
dc.subjectнароднийuk_UA
dc.subjectкухняuk_UA
dc.subjectбуковинськийuk_UA
dc.titleГастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспектuk_UA
dc.typeArticleuk_UA


Долучені файли

Thumbnail

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу