Показати скорочений опис матеріалу
Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспект
dc.contributor.author | Меленчук, Ольга Василівна | |
dc.date.accessioned | 2022-12-17T17:27:16Z | |
dc.date.available | 2022-12-17T17:27:16Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.citation | Меленчук О. (2022) Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспект | uk_UA |
dc.identifier.issn | 2664-4282 | |
dc.identifier.uri | https://archer.chnu.edu.ua/xmlui/handle/123456789/6248 | |
dc.description.abstract | У статті акцентовано на історіографії питання української народної традиційної кухні, зокрема подано огляд наукової літератури та художньо-кулінарних видань, в яких актуалізується гастрономічна проблематика. У цьому контексті головно увагу зосереджено на аналізі етнологічно-кулінарних матеріалів, уміщених у гастрономічному путівнику «Смаки Буковини», де розповідається про традиційні українські, молдовські, румунські, єврейські, польські страви та їжу липован-старообрядців. З огляду на це, виокремлено проблему популяризації української народної традиційної гастрономічної спадщини як на Буковині, так і в Україні в цілому. Стаття висвітлює питання композиційних особливостей книги з детальною характеристикою кожного розділу, записів кулінарних рецептів та особливостей приготування страв, пов’язаних з родинно-побутовою та календарною обрядовістю. Проаналізувавши художньо-етнографічні нариси, з’ясовано специфіку природних умов, зокрема буковинського Підгір’я та Подністров’я, одягової культури буковинців, виявлено цікаві деталі з опису декоративно-художнього оформлення житлових та господарських споруд, простежено фольклорні мотиви книги. | uk_UA |
dc.description.sponsorship | української літератури | uk_UA |
dc.language.iso | other | uk_UA |
dc.publisher | Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім.М.Т.Рильського НАН України | uk_UA |
dc.subject | страва | uk_UA |
dc.subject | традиційний | uk_UA |
dc.subject | гастрономічний | uk_UA |
dc.subject | хліб | uk_UA |
dc.subject | народний | uk_UA |
dc.subject | кухня | uk_UA |
dc.subject | буковинський | uk_UA |
dc.title | Гастрономічна спадщина Буковини: етнографічний аспект | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Долучені файли
Даний матеріал зустрічається у наступних фондах
-
Наукові праці
Наукові публікації співробітників факультету