Show simple item record

dc.contributor.authorKaravan, Volodymyr
dc.contributor.authorTsaruk, Viktoriia
dc.contributor.authorCherevatov, Volodimir
dc.contributor.authorYazlovytska; Yazlovytskaya; Iazlovytska; Yazlovitska, Liudmyla
dc.date.accessioned2023-12-14T06:30:26Z
dc.date.available2023-12-14T06:30:26Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.citationКараван В. В., Царук В. І., Череватов В. Ф., Язловицька Л. С.(2018) Глутатіон-S-Трансферазна активність бджіл-фуражирів Аpis mellifera L. при літній підгодівлі певними вуглеводними дієтами. Науковий вісник Чернівецького університету. Біологія (Біологічні системи), 10 (1). 20-28.uk_UA
dc.identifier.issn2078-8673
dc.identifier.urihttps://archer.chnu.edu.ua/xmlui/handle/123456789/8734
dc.description.abstractНедостатність природних джерел їжі для медоносних бджіл, яка часом спостерігається влітку, спричиняє необхідність їх додаткової підгодівлі на пасіках. Наслідки впливу такої підгодівлі на фізіологічні та біохімічні процеси в організмі бджоли остаточно не з’ясовано. Зокрема, слабко вивчено можливі зміни системи антиоксидантного захисту організму комах за даних умов, наприклад глутатіон-S-трансферази (GST) – основного ферменту детоксикації ксенобіотиків, який бере участь у захисті клітин від різних видів стресу. Робота присвячена дослідженню активності глутатіон-S-трансферази (GST) у фуражирів Apis mellifera за умов підгодівлі різними вуглеводними дієтами в літній період зниженого медозбору. Експериментальні колонії попередньо підгодовували влітку протягом двох місяців 30 %-ним розчином цукру. Надалі протягом чотирьох днів бджолосім’ї були переведені на різні вуглеводні дієти: першу групу підгодовували 30 %-ним розчином глюкози, другу – 30 %-ним розчином фруктози, третя не отримувала додаткової підгодівлі, четверта група (контроль) – отримувала 30 %-ний розчин цукру. Після цього всі дослідні колонії перевели на додаткову підгодівлю 30 %-ним розчином цукру. Активність GST визначали (і) перед початком підгодівлі різними вуглеводними дієтами, (іі) після закінчення утримання на різних вуглеводних дієтах, та (ііі) на 8-й день після повернення колоній до підгодівлі 30 %-ним розчином цукру. Встановлено органоспецифічність активності GST у бджіл-фуражирів: найвища – в тканинах черевця, найнижча – в тканинах грудей. Виявлено, що припинення підгодівлі цукром супроводжувалося зниженням глутатіонтрансферазної активності в тканинах черевця у всіх дослідних групах. При цьому вид вуглеводної дієти суттєво не вплинув на активність глутатіон-Sтрансферази у тканинах голови та грудей. Протягом тижня після повернення до підгодівлі 30 %-ним розчином цукру, активність GST повернулася на попередній рівень. Отже, найвищі значення активності GST виявлено при застосуванні для підгодівлі бджолосімей 30 %-ного розчину цукру, а найнижчі – без підгодівлі або при додатковому отриманні бджолами 30 %-ного розчину глюкози чи фруктози. Наші дані свідчать про те, що споживання різних вуглеводів і наступні зміни в обміні речовин можуть специфічно впливати на глутатіон-Sтрансферазну активність у різних частинах тіла медоносної бджоли.uk_UA
dc.description.sponsorshipКафедра молекулярної генетики та біотехнологіїuk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectApis melliferauk_UA
dc.subjectглутатіон S-трансферазаuk_UA
dc.subjectвуглеводні дієтиuk_UA
dc.subjectфуражириuk_UA
dc.titleГлутатіон-S-Трансферазна активність бджіл-фуражирів Аpis mellifera L. при літній підгодівлі певними вуглеводними дієтамиuk_UA
dc.title.alternativeThe glutathione-s-transferase activity of Apis mellifera L. upon summer feeding with varying carbohydrates dietsuk_UA
dc.typeArticleuk_UA


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record