• українська
    • English
  • English 
    • українська
    • English
  • Login
View Item 
  •   ARCher Home
  • Інститут біології, хімії та біоресурсів
  • Наукові праці
  • View Item
  •   ARCher Home
  • Інститут біології, хімії та біоресурсів
  • Наукові праці
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Активність ензимів регенерації глутатіону в гепатоцитах щурів за умов нутрітивного дисбалансу

Thumbnail
View/Open
1_Kopylchuck.pdf (376.8Kb)
Date
2021
Author
Николайчук, Іванна
Копильчук, Галина
Сорока, Вікторія
Metadata
Show full item record
Abstract
У роботі представлені дослідження редокс-статусу глутатіонової системи та активності ензимів регенерації глутатіону в гепатоцитах щурів за умов різного забезпечення харчового раціону протеїном та сахарозою: вмісту відновленої та окисленої форм глутатіону, редокс-індексу глутатіону, глутатіонредуктазної та глюкозо-6-фосфатдегідрогеназної активностей. Впродовж експерименту дослідні тварини споживали напівсинтетичний раціон AIN-93 відповідно до рекомендацій Американського інституту нутрієнтології. Виділення гепатоцитів проводили неензиматичним методом розчином Хенкса з додаванням 2 мМ ЕDТА. Концентрацію відновленого глутатіону досліджували за допомогою реактиву Елмана після депро-теїнізації зразків на спектрофотометрі CARY 60 (CША) при довжині хвилі 412 нм. Для визначення вмісту окис-леного глутатіону до реакційної суміші вносили цинковий пил з метою переведення окисленої форми у відновле-ну. Активність глутатіонредуктази в гепатоцитах визначали за швидкістю окислення NADPH+H+. Активність глюкозо-6-фосфатдегідрогенази досліджували за швидкістю відновлення NADP+ при довжині хвилі 340 нм. Встановлено, що за умов споживання надмірного вмісту сахарози на тлі нестачі харчового протеїну в гепато-цитах щурів відбувається максимальне зниження вмісту GSH (в 4,5 разів порівняно з контролем) з одночасним зростанням рівня GSSG (у 12 разів порівняно з контролем), що характеризується достовірним зменшенням редокс-індексу глутатіону та вказує на порушення окисно-відновної рівноваги у спряженій системі перетво-рення GSH ↔ GSSG. Дефіцит харчового протеїну призводить до активації ензимів регенерації глутатіону – глутатіонредуктази та глюкозо-6-фосфатдегідрогенази в гепатоцитах щурів, що, ймовірно, спрямовано на підтримку стабільного рівня GSH за умов порушення процесу його синтезу в γ-глутамілцистеїнсинтетазній реакції. Надмірне споживання сахарози виступає ключовим чинником зниження активності досліджуваних ензимів у клітинах печінки щурів, що призводить до блокування першого етапу пентозофосфатного циклу. Тому зменшення кількості NADPH, як наслідок встановлених змін, можна розглядати як одну із причин зниження вмісту відновленого глутатіону в клітинах печінки тварин за даних експериментальних умов.
URI
https://archer.chnu.edu.ua/xmlui/handle/123456789/4262
Collections
  • Наукові праці

ARCher software copyright © 2021  ChNU
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of ARCherCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

ARCher software copyright © 2021  ChNU
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV